Verdis operaer

Nabucco
Libretto: Temistocle Solera

-efter skuespillet, Nabucodonosor, af Anciet-Bourgeois og Francis Cornue
og balletten, Nabucodonosor, af Antonio Cortesi.
 

Uropført d. 9/3 1842 på Teatro alla Scala i Milano

Handlingen foregår i Jerusalem og Babylon i Nebukadnezer II's regeringstid (605 - 562 f.kr.). Han ødelagde Salomons Tempel i Jerusalem i år 586 f.kr.

Personerne er:
 

Nabucco konge af Babylon baryton
Abigaille formodet ældste datter af Nabucco sopran
Fenena Nabuccos yngste datter mezzo
Zaccaria hebræernes ypperstepræst bas
Ismaele nevø til kongen af Jerusalem tenor
Anna Zaccarias søster sopran
Baals ypperstepræst overhoved for Babylons statsreligion bas
Abdallo Nabuccos trofaste gamle tjener tenor

1.Akt
JERUSALEM:

Inde i Salomons Tempel.
   De rædsels- og panikslagne hebræerer beder Herren beskytte dem mod babylonerne (Assyrerne), der under ledelse af deres konge, Nabucco, er parate til at angribe Jerusalem. Zaccaria, hebræernes ypperstepræst kommer ind med Nabuccos datter Fenena, som han netop har fanget. Han formaner sit folk til at stole på Guds hjælp: Med Fenena som gidsel, kan de muligvis opnå en fredsforhandling mellem hebræere og babylonere.
   Hebræerkongens nevø, Ismaele, bringer nu bud om, at Nabuccos hær angriber. Den kan ikke stoppes. Tidspunktet for forhandling er forpasset. Zaccaria sender hebræerne ud for at slå fjenden. Han overlader Fenena til Ismaele og går selv ud for at forsvare byen og templet.
   Ismaele og Fenena, der hemmeligt elsker hinanden, bliver tilbage. Han mindes hvordan hun fik ham løsladt fra fængsel da han var ambassadør i Babylon. Nu er han til gengæld fast besluttet på at befri hende. Deres flugt hindres imidlertid af en gruppe babylonske soldater der er kommet ind i templet forklædt som hebræere. De anføres af Abigaille, der af alle regnes for Nabuccos ældste datter. Hun kender - og elsker - også Ismaele. Først taler hun sarkastisk og vredt til de to elskende. Men tilstår så sine følelser over for Ismaele og tilbyder at redde det hebræiske folk hvis han til gengæld vil elske hende.
Han nægter.
   Hebræerne, der er blevet løbet over ende af den fjendtlige hær, strømmer ind i templet med babylonerne i hælene. Nabucco rider helt op til templets tærskel før Zaccaria stopper ham. Han truer med at dræbe Fenena hvis kongen af Babylon besudler det hellige sted. Nabucco lader som om han giver efter og stiger af hesten. Men hans blasfemiske ord gør Zaccaria rasende. Han løfter kniven mod Fenena, men Ismaele lægger sig imellem og vrister den ud af hans hånd.
   Nabucco beordrer sine soldater til at plyndre og brænde templet. Abigaille, hvis kærlighed til Ismaele nu har vendt sig til had, sværger at udrydde det hebræiske folk fra jordens overflade, mens Zaccaria og jøderne forbander Ismaele, som har forrådt sit folk ved at befri Fenena.
   Det hebræiske folk føres bort, til slaveri i Babylon.

2.Akt
DEN VANTRO

   scene 1:
Et værelse i det kongelige palads i Babylon.
   Abigaille har fundet et dokument der beviser hendes oprindelse. Hun er ikke kongedatter. I realiteten er hun slave. Dette mindsker dog ikke hendes ambitioner om at regere landet. Hun raser mod Nabucco som har udpeget Fenena til regent mens han selv atter er draget i krig. Hun er også rasende over at han har sendt hende selv hjem fra slagmarken. Hendes vrede kender ingen grænser og hun tørster efter hævn over Fenena, som ikke alene har vundet Ismaeles kærlighed, men nu også er hendes rival til tronen. Der er ikke længere plads i Abigailles hjerte, til menneskelige følelser.
   Baals ypperstepræst kommer ind, stærkt ophidset. Han fortæller Abigaille at Fenena er i færd med at befri de hebræiske slaver. For at stoppe hende og redde Babylon fra fjenden, har han og hans tilhængere spredt det rygte at Nabucco er faldet i kamp. - Abigaille må tage magten.
   Hun tøver ikke med sit svar. Hun fryder sig ved tanken om endelig at kunne bestige tronen.

   scene 2:
En sal i paladset.
   Zaccaria er på vej til Fenenas værelser. Med sig har han en Levit, der bærer "Lovens Tavler". Han har i sinde at omvende Nabuccos datter til den jødiske tro og beder Herren om hjælp til sin mission.
   Mens de er væk, forsamles hebræerne i salen, mens de undrer sig over, hvorfor de skulle mødes netop her. Ismaele kommer ind og de forbander ham for hans forræderi. Så kommer Zaccaria ind sammen med sin søster, Anna, og Fenena. Anna tager Ismaele i forsvar og bekendtgør at Fenena er blevet omvendt.
   Nu kommer Abdallo, en af Nabuccos trofaste folk, styrtende ind og fortæller at kongen er død og Abigaille har taget magten. Abigaille kommer selv ind, fulgt af Baal-præsten og hans tilhængere. Hun er fast besluttet på at tage kronen fra Fenena.
   Midt i den almindelige forvirring ankommer Nabucco med sine soldater og tager selv kronen. Han spotter både guden Baal, som har tilladt babylonerne at forråde deres retmæssige konge, og også hebræernes Gud. Han forlanger at alle skal tilbede ham selv, Nabucco, som den eneste gud og truer Zaccaria og hebræerne med døden, hvis de ikke bøjer sig for hans vilje. Men netop som han udtaler ordene "Jeg er ikke længere konge, jeg er Gud!", slår en tordenkile kronen af hans hovede.
   Man hører begyndende sindssyge i Nabuccos stemme, da han spørger: "Hvem er det, der tager mit scepter fra mig?" Abigaille er ikke sen til at samle kronen op.

3.Akt
PROFETIEN

   scene 1:
Babylons hængende haver.
   Abigaille, der har overtaget tronen som følge af Nabuccos mentale forstyrrelse, hyldes af babylonerne. Baals ypperstepræst beder hende godkende jødernes dødsdom, specielt Fenenas - hun er jo ikke bare hebræer, men har forrådt sin egen tro. Abigaille lader som om hun er meget forbavset over præstens forlangende.
   I det samme kommer Nabucco ind. Han er dårligt klædt, hans hår og skæg er i uorden og han er åbenlyst ikke sig selv. Abigaille viser ham dødsdommen. Nabucco tøver med at underskrive den, men da Abigaille håner ham for at være en ubeslutsom kujon, sætter han sit segl under dokumentet.
   Bagefter kommer han til at tænke på at han også har dødsdømt sin egen datter, Fenena. Det er imidlertid for sent. Abigaille har allerede givet dødsdommen til vagterne. Nabucco prøver at finde det dokument, der beviser at Abigaille i virkeligheden er slave, men hun har det selv og river det i små stykker mens han rædselsslagen ser til.
   Derefter fuldbyrder hun sin triumf ved at beordre vagterne til at arrestere Nabucco og smide ham i fængsel. Nabucco tigger hende om at lade Fenena leve, Abigaille kan få tronen uden modstand fra ham, hvis bare hun vil redde hans datter. Alle hans bønner er imidlertid forgæves. Abigaille vil have sin hævn og lader sig ikke bevæge.

   scene 2:
Ved Eufrats bredder.
   Hebræerne er sat til tvangsarbejde i lænker. Deres tanker flyver til det tabte fædreland. I en nostalgisk klagesang mindes de Jordan, Jerusalem og deres fædrende jord. Zaccaria indgyder sit folk mod med en profeti om afslutningen på deres slaveri og Babylons undergang.

4.Akt
DET ØDELAGTE GUDBILLEDE

   scene 1:
Et rum i paladset.
   Nabucco vågner op af et mareridt og hører stemmer i det fjerne. Han er forvirret og forstår først ikke hvor han er, eller hvad der foregår. Han råber på sin hest og sine soldater. Så ser han imidlertid sin datter blive ført i lænker gennem byen, på vej til sin henrettelse. Han forstår med et sin situation og ved at han er fange i sit eget palads. Han vender sig til hebræernes Gud og beder om tilgivelse. Han lover at genopbygge Templet. Han finder trøst i sin nye tro og er ikke længere gal.
   Netop som han forsøger at sprænge døren, går den op og Abdallo kommer til syne med en flok soldater, der stadig er loyale over for kongen. Nabucco styrter afsted sammen med de trofaste, for at redde Fenena og straffe forræderne.

   scene 2:
De hængende haver.
   Man hører en begravelsesmarch, mens Fenena og de fordømte hebræere føres ind. Zaccaria trøster Fenena og hun imødeser sit martyrium med største ro. Nu ankommer imidlertid Nabucco med sine soldater, for at redde hende og hebræerne. Kongen beordrer straks Baals statue ødelagt, men gudebilledet falder selv ned og knuses. Nabucco giver hebræerne frihed til at drage hjem til deres eget land og beordrer alle de forsamlede til at knæle med ham og tilbede Herren.
   Abigaille kommer ind, støttet af to soldater. Hun har taget gift og er døden nær. Hun tigger Fenena om tilgivelse og, ved synet af Ismaele, beder hun indtrængende Nabucco om at beskytte de to elskende. Hun dør under påkaldelse af hebræernes Gud.

Historien er genfortalt på dansk af
Anne-Catrine
INDEX