Verdis operaer

Macbeth
Libretto: Francesco Maria Piave

 - efter Shakespeares skuespil, Macbeth.
Revideret af Andrea Maffei.
 

Uropført d. 14/3 1847 på Teatro della Pergola i Firenze
Revideret udgave:    21/4 1865 på Théâtre Lyrique i Paris

Handlingen udspiller sig i Skotland omkring år 1040.

Personerne er:
 

Macbeth general i kong Duncans hær baryton
Banco general i kong Duncans hær bas
Lady Macbeth Macbeths kone sopran
Macduff en skotsk adelsmand tenor
Malcolm kong Duncans søn tenor
en hofdame - i Lady Macbeths tjeneste mezzo
- en læge bas
- en tjener bas
- en lejemorder bas
- en budbringer bas

1.Akt - scene 1:
En skov.
   Macbeth og Banco, to generaler i kong Duncans hær, møder tre grupper  af hekse. Heksene hilser Macbeth og profeterer at han vil blive than af Cawdor og konge af Skotland. Banco beder dem også fortælle om hans fremtid, og heksene profeterer at han vil blive fader til konger.
   De forsvinder netop som kongens budbringere ankommer med besked om, at den hidtidige than af Cawdor er blevet henrettet og at kongen har udnævnt Macbeth i stedet. Macbeth undrer sig over at profetierne synes at være ved at gå i opfyldelse og kan ikke rigtig nyde sit held.
   Da alle er gået kommer heksene frem igen, for at planlægge et møde, hvor Macbeth vil komme til dem.

1.Akt - scene 2:
På Macbeths borg.
   Lady Macbeth har modtaget et brev fra sin mand, der fortæller om hans møde med heksene. Hun er fast besluttet på at Macbeth skal være konge, og er parat til at presse ham til at gøre hvad der skal til for at kunne tage magten.
   En tjener meddeler at kong Duncan er på vej og vil tilbringe natten på borgen, og da Macbeth ankommer, opmuntrer hans kone ham til at gribe den chance, der her præsenterer sig.
   Kongen ankommer med sit følge og trækker sig straks tilbage til sit værelse. Macbeth kommer til syne, alene. Han føler sig presset til at myrde kongen. Lady Macbeth venter på ham udenfor. Da han kommer tilbage fra kongens værelse, er han allerede angerfuld og fuld af bange anelser for fremtiden, men hans kone taler om hans kommende magt og ære. Hun går ind, for at smøre blod på kongens livvagter, det tør Macbeth nemlig ikke. Herefter trækker parret sig tilbage.
   Mordet opdages af Macduff, som vækker hele slottet. Alle er rædselsslagne over det skete, mest af alt Macbeth og hans Lady.

2.Akt - scene 1:
Et værelse på Macbeths borg.
   Duncans søn Malcolm er flygtet til England, og alle regner derfor med at det er ham der har dræbt kongen. Macbeth er nu konge, men kan ikke nyde sin magt, selvom hans kone opmuntrer ham til det.
   Han er besat af heksenes profeti om at Bancos efterkommere vil blive konger og er nu, sammen med Lady Macbeth, i gang med at planlægge et nyt mord.

2.Akt - scene 2:
Udenfor Macbeths borg.
   To grupper af lejemordere mødes. Macbeth har sendt dem ud for at myrde Banco. Da Banco kommer forbi sammen med sin søn, Fleance, på vej til et gæstebud hos Macbeth, bliver han angrebet og dræbt. Drengen undslipper imidlertid.

2.Akt - scene 3:
En sal på Macbeths borg.
   Macbeth holder gæstebud. Medens Lady Macbeth udbringer en skål, kommer en af lejemorderne til en sidedør og rapporterer at Banco er død, men hans søn overlevede.
   Macbeth henleder selskabets opmærksomhed på Bancos fravær og går hen for at sætte sig på sin plads, men der sidder allerede Bancos spøgelse. Kun Macbeth kan se det, og hans vilde spørgsmål giver ingen mening for de andre. Spøgelset forsvinder, og Lady Macbeth tvinger sin mand til at opføre sig normalt. Hun foreslår en ny skål, men igen viser spøgelset sig for Macbeth. Han reagerer meget kraftigt, og dette ødelægger stemningen definitivt.

3.Akt:
I heksenes hule.
   Heksene er i gang med at blande en heksebryg, da Macbeth kommer for at spørge dem ud. De påkalder tre ånder, der efter tur fortæller Macbeth at han skal passe på Macduff, at ingen mand født af en kvinde kan gøre ham skade, og at han ikke vil blive besejret før Birnam Skoven rejser sig mod ham.
   Macbeth er glad for denne tilsyneladende garanti for hans sikkerhed, og fortsætter med at spørge om Bancos efterkommere virkelig vil blive konger. Heksegryden forsvinder og otte konger passerer forbi. Til sidst kommer Banco, bærende på et spejl. Til Macbeths raseri bekræfter heksene at disse konger vil komme. Han besvimer og heksene forsvinder.
   Netop som han kommer til sig selv, ankommer hans kone, og han fortæller hende hvad han har hørt og set. Parret arbejder sig op til et sandt raseri, hvor de planlægger at brænde Macduffs borg, myrde hans kone og børn, og at finde Bancos søn og få ham dræbt.

4.Akt - scene 1:
Ved grænsen til England.
   Flygtningene fra Macbeths rædselsregime har forsamlet sig her ved grænsen. Blandt dem er Macduff, der sørger over sine børns og sin kones død.
   Malcolm har hvervet en hær af engelske soldater, og ankommer for at lede sine mænd mod Macbeth. Han beordrer alle til at skære en gren fra den nærliggende Birnam Skov, og bruge denne som camouflage.

4.Akt - scene 2:
På Macbeths borg.
   Det er nat og Lady Macbeths hofdame mødes med en læge, for at vise ham, hvordan hendes frue går i søvne. Lady Macbeth kommer til syne. Hun forestiller sig at hun vasker hænder, og gennemlever tilsyneladende natten, hvor Duncan blev myrdet. De to tilskuere er rædselsslagne over det, de får at høre.

4.Akt - scene 3:
Et værelse på borgen.
   Macbeth er alene. Han funderer over sin situation, og er egentlig ikke særlig tilfreds med den, eller sig selv. Han er godt klar over at fjenden nærmer sig, men er stadig sikker på at heksenes profetier garanterer hans sikkerhed. Han er ganske ligeglad med nyheden om, at dronningen er død, men da hans soldater kommer styrtende ind og fortæller at Birnam Skoven rykker frem, råber han på sit sværd og forbereder sig på at lede sine mænd i kamp.

4.Akt - scene 4:
Udenfor borgen.
   Malcolms mænd rykker frem over en mægtig slette. Han beordrer dem til at kaste grenene fra sig og angribe Macbeths tropper. Macduff mødes med Macbeth og de kæmper. Macbeth råber at ingen mand, født af en kvinde kan gøre ham skade, men Macduff fortæller ham, at han blev skåret ud af sin moders liv. De forlader scenen kæmpende.
   Malcolms mænd vinder slaget og Macduff kommer tilbage og meddeler at han har dræbt Macbeth. Soldaterne og folket hylder deres nye konge, Malcolm.

 (  I nogle udgaver overværer man Macbeths død, det er et levn fra før operaen blev revideret i 1865.)

Historien er genfortalt på dansk af
Anne-Catrine
INDEX