Verdis operaer

Falstaff
Libretto: Arrigo Boito

- efter Shakespeares The Merry Wives of Windsor, flettet sammen med materiale
  fra Shakespeares Henry IV.
 
 

Uropført d. 9/2 1893 på Teatro alla Scala i Milano

Handlingen foregår i Windsor i England under Henrik d.4. (1399-1413).

Personerne er:
 
 

Sir John Falstaff fed, gammel lykkejæger baryton
Mrs. Alice Ford velhavende Windsor-frue sopran
Mrs. Meg Page velhavende Windsor-frue mezzo
Mrs. Quickly nabo til Alice og Meg mezzo
Ford Alices  mand baryton
Nannetta Alices datter sopran
Fenton Nannettas kæreste tenor
Dr. Cajus halvgammel bedsteborger tenor
Bardolfo Falstaffs følgesvend tenor
Pistola Falstaffs følgesvend bas

1.Akt - scene 1:
Et lokale i Hosebåndskroen.
   Den joviale, fede, gamle skurk - Sir John Falstaff sidder på kroen sammen med sine to drabanter, Bardolph og Pistola. Han forsegler to breve som han har skrevet, og giver sig så til at bælle sherry.
   Dr. Caius kommer for at klage over at Falstaff, dagen før, har brudt ind i hans hus, tævet hans tjenestefolk og stjålet en hest. Endvidere har Bardolfo og Pistola drukket Caius fuld og stjålet hans penge. Falstaff indrømmer det meste, hvorefter han smider Caius ud. Så kritiserer han vennernes handlemåde: "Man skal stjæle høfligt, og ikke i utide."
   Falstaff kigger nu på sin kroregning, og undersøger derefter sin pung, der indeholder sørgeligt lidt. Han klager over at Bardolfo og Pistola er for dyre i drift, men forklarer dem, at han er sikker på at have tiltrukket sig to velhavende borgerfruers opmærksomhed, fru Alice Ford og fru Meg Page. Han har derfor skrevet kærestebrev til dem begge. Han giver det ene brev til Bardolfo og det andet til Pistola, for at de skal aflevere dem på rette sted. De nægter begge. Bardolfo siger endda, at det forbyder hans ære.
   Falstaff sender krodrengen afsted med begge breve, giver vennerne en gardin-prædiken over emnet: "ære", og jager dem derefter ud med en kost.

1.Akt - scene 2:
Fords have.
   Fru Meg Page kommer sammen med Mrs. Quickly på besøg hos fru Alice Ford og datteren Nannetta. Begge fruer har modtaget Falstaffs brev, og de er begge syge efter at fortælle den anden om det. De sammenligner brevene og opdager at de er enslydende, og begge fra Falstaff. Dette finder de fire damer hylende grinagtigt. De beslutter at give Falstaff en lærestreg for at straffe ham for hans indbildskhed.
   Damerne går, og Ford, dr. Caius og en ung mand ved navn Fenton - som er forelsket i Nannetta - kommer ind i haven sammen med Bardolfo og Pistola, der hævngerrigt har fortalt Ford om Falstaffs planer om at forføre hans kone.
   Mændene går igen for at lægge en slagplan, og kvinderne kommer tilbage. Fenton benytter dog lejligheden til at smutte afsides for at flirte med Nannetta. Det aftales at Mrs. Quickly skal opsøge Falstaff og give ham et brev fra Alice Ford, der skal lokke ham til Fords hus på et tidspunkt hvor de er parate til at tage sig af ham.
   De går igen, og endnu engang bliver det mændenes tur. Deres plan går ud på at Ford skal besøge Falstaff i forklædning og finde ud af, hvad han helt præcis har i sinde.
   Kvinderne kommer tilbage og de to grupper lægger hver for sig sidste hånd på planerne.

2.Akt - scene 1:
Et lokale i Hosebåndskroen.
   Falstaff sidder og drikker sherry. Bardolfo og Pistola kommer tilbage og lader som om de angrer deres opførsel. De melder Mrs. Quickly, som beder om at måtte tale med Falstaff under fire øjne. Hun fortæller ham at fru Alice Ford gengælder hans kærlighed, og at hendes vanvittigt jaloux mand altid er ude af huset mellem kl. to og tre om eftermiddagen. Fru Meg Page er også interesseret, men desværre forlader hendes mand sjældent huset. Falstaff takker Mrs. Quickly og sender hende bort. Han er netop i færd med at lykønske sig selv med sin uimodståelige charme, da Bardolfo kommer ind og melder at hr. Fontana (Ford i forklædning) ønsker at tale med ham.
   Fontana forærer Falstaff en flaske vin fra Cypern og tilbyder ham guld for at gå i forbøn for sig hos den dydige fru Ford. Hun har altid nægtet at høre på hans kærlighedserklæringer, men hvis Falstaff vil forsøge at blødgøre hende vil det blive meget nemmere for Fontana. Falstaff påtager sig med glæde opgaven. Han fortæller at han såmænd selv forventer at ligge i hendes arme i løbet af en halv time, idet hun har sendt ham besked om at hendes mand altid er væk mellem kl. to og tre.
   Han går ud for at klæde om til stævnemødet. Ford bliver alene tilbage og får luft for sit raseri over det han tror er hans kones planlagte utroskab. Han beslutter sig til at tage hende og Falstaff på fersk gerning.
   Falstaff kommer tilbage i sit stiveste puds og de går ud sammen.

2.Akt - scene 2:
Et værelse i Fords hus.
   De to efterstræbte fruer sidder sammen med Nannetta og venter på nyt i sagen. Mrs. Quickly kommer ind, og kan berette om succes. Falstaff er allerede på vej.
   Nannetta er ked af det fordi hendes fader vil have at hun skal giftes med dr. Caius, men hendes moder siger at hun ikke skal tage sorgerne på forskud.
   To tjenere kommer ind med en stor vasketøjskurv som fru Ford beordrer dem til at sætte fra sig i stuen - når hun senere kalder på dem skal de tømme kurven ud i bækken.
   De andre kvinder går ud for at holde vagt mens Alice Ford sætter sig ned ved bordet. Da hun hører Falstaff nærme sig giver hun sig til at spille på harpe.
   Falstaff spilder ikke tiden, han er dårligt kommet ind før han giver sig til at forføre Alice. Han når imidlertid ikke langt før Mrs. Quickly kommer styrtende (som planlagt) for at fortælle at fru Meg Page er på vej - ude af sig selv. Falstaff gemmer sig skyndsomt bag en skærm. Meg kommer nu ind. Hun er meget ophidset og fortæller Alice at hun netop har mødt Ford, som har fået nys om at hans kone har en elsker gemt i huset, og er besluttet på at finde ham.
   Nu kommer Mrs. Quickly ind igen (ikke planlagt). Denne gang fortæller hun at det er rigtigt nok. Alices mand er allerede på vej gennem haven og han har en hel flok mænd med sig til at hjælpe.
   Mens hun endnu taler høres Fords rasende stemme udefra. Han  kommer brasende ind fulgt af Fenton, Caius, Bardolfo, Pistola og flere andre. Han får straks mistanke til vasketøjskurven som han tømmer ud på gulvet så der ligger snavset tøj overalt. Derefter styrter han med sine hjælpere ud for at gennemsøge resten af huset. Meg, Alice og Quickly hjælper den rædselsslagne Falstaff med at kravle ned i vasketøjskurven. Meg lader som om hun er chokeret over at finde Falstaff i Alices værelse.
   Under dække af opstandelsen sniger Fenton og Nannetta sig om bag skærmen, hvor de gør sig det behageligt i hinandens arme.
   Ford og hans hjælpere kommer tilbage og fortsætter gennemsøgningen af rummet. Ford, der nu er halvt vanvittig af jalousi og vrede går så vidt som til at åbne den lille skuffe i bordet. Et øjeblik bliver der helt stille og man hører tydeligt lyden af et kys henne fra skærmen. Ford tror at han endelig har fundet Falstaff. Skærmen bliver væltet og afslører de unge elskende. Den skuffede, irriterede Ford beordrer Fenton ud af sit hus.
   Alice benytter afledningen til at få tjenerne til at tømme vasketøjskurven ud i bækken "lige foran vaskekonerne". Hun kalder på sin mand, der når frem i tide til at se den gennemblødte Falstaff i bækken.

3.Akt - scene 1:
Udenfor kroen.
   Solen går ned. Falstaff sidder kold og misfornøjet på en bænk og grubler over verdens ondskab. Han bestiller et glas varm vin og genkalder sig den uhørte behandling kvinderne har udsat ham for. Han drikker sin vin og liver lidt op.
   Da Mrs. Quickly kommer med en ny besked fra Alice Ford, er det således ikke særlig svært for hende at overbevise ham om Alices uskyld. Han går med til at møde fruen ved midnat i Windsor Park under Hernes Eg.         Mrs. Quickly foreslår at han skal komme forklædt som Den Sorte Ridder, hvis spøgelse siges at hjemsøge stedet. Den godtroende Falstaff går med til det hele, og de går sammen ind i kroen mens de stadig diskuterer detaljerne.
   Deres samtale er blevet overhørt af Alice, Meg, Nannetta, Ford, Caius og Fenton, som nu kommer til syne, henrykte over at Falstaff er faldet i den fælde de i fællesskab har udtænkt. Alice driller Ford med hans absurde jalousi, og de begynder at planlægge hvordan de vil forklæde sig som feer, elvere og djævle for at skræmme Falstaff.
   De går hver til sit, men Ford og Caius bliver tilbage. Da Mrs. Quickly kommer ud af kroen hører hun Ford love Caius, at han skal få Nannetta den selv samme aften under festlighederne. Alle vil være forklædt, og hvis Caius, iført sin munkekutte, finder sammen med Nannetta, der vil være klædt i hvidt og tilsløret, vil Ford personlig velsigne forbindelsen.
   Mrs. Quickly skynder sig afsted for at advare Alice Ford og Nannetta.

3.Akt - scene 2:
Nær Hernes Eg i Windsor Park.
   Det nærmer sig midnat. Natten er klar og månelys. Fenton kommer gående. Han synger en kærlighedssang til Nannetta. Nannetta slutter sig til ham og de omfavner hinanden. Alice Ford og Mrs. Quickly kommer ind. De giver Fenton besked på at forklæde sig som munk, og giver ham en maske at tage på.
   Nu hører man Falstaff nærme sig, så alle skynder sig bort. Falstaff kommer ind svøbt i en enorm kappe og med et gevir på hovedet. Alice kommer nu ind, og han forsøger straks at omfavne hende. Hun protesterer stakåndet. Meg er lige i hælene på hende, og må ikke finde dem sammen. Megs stemme høres i det fjerne. Hun råber at hun bliver forfulgt af hekse.
   Alice flygter og Nannetta kommer nu til syne i spidsen for en flok gespenster der inkluderer Meg som Den Grønne Nymfe, Pistola som satyr og børn forklædt som smådjævle og feer. De danser rundt om Falstaff, som har kastet sig til jorden, skræmt fra vid og sans. De truer "den urene dødelige" og begynder at sparke og slå ham til han lover at forbedre sig.
   Under løjerne taber Bardolfo sin maske og Falstaff genkender ham. Alle    giver sig nu til kende mens Mrs. Quickly tager Bardolfo til side for at klæde ham ud i en hvid damekjole med slør. Falstaff tager det pænt og kan, omend lidt sørgmodigt, more sig på egen bekostning. Han minder dog selskabet om at de ikke kunne have haft det så sjovt uden ham, hvorfor han altså ikke kan være helt slem.
   Caius, der stadig er maskeret leder nu feernes dronning frem. Hun er klædt helt i hvidt, og Ford forbereder sig på at foretage forlovelsesceremonien. Alice Ford fører et andet par frem, og beder sin mand velsigne deres forbindelse samtidig. Ford går med til en dobbeltceremoni.
   Først da Ford har velsignet begge pars forening, afsløres det at han har forlovet Fenton med Nannetta, og dr. Caius med Bardolfo. Falstaff spørger ironisk den lamslåede Ford, hvem der nu er til grin. Ford accepterer at hans datter skal giftes med Fenton, og alt ender lykkeligt med sangen "Tutto nel mondo è burla" - Alt i verden er en spøg.

Historien er genfortalt på dansk af
Anne-Catrine
INDEX