Verdis operaer

Ernani
Libretto: Francesco Maria Piave.

   - efter skuespillet Hernani af Victor Hugo.
 

Uropført d. 9/3 1844 på Teatro La Fenice i Venedig

Ernani foregår i Spanien i 1519.

Personerne er:
 

Ernani adelsmand, der er dømt fredløs tenor
Don Carlo kongen af Spanien baryton
Don Ruy Gomez de Silva spansk adelsmand bas
Elvira hans niece og forlovede sopran
Giovanna hendes gamle amme sopran
Don Riccardo kongens adjudant tenor
Jago Silvas tjener bas

1.Akt
Banditten

-scene 1:
I Aragoniens bjerge.
   Don Juan di Aragon, der er dømt fredløs af den spanske kong Carlo, og nu går under navnet Ernani, holder til i de øde bjerge sammen med bjergrøvere og andre fredløse. Banditterne synger en hyldest til druk, spil og våben.
   Ernani kommer ind og klager sin nød: Han elsker den aragonske jomfru, Elvira, men hun er forlovet og skal giftes med sin formynder og onkel, de Silva, der er herre på en nærliggende borg.
   Banditterne lover at hjælpe Ernani med at bortføre pigen.

-scene 2:
Elviras værelse i Silvas borg, aftenen før hendes bryllup.
   Elvira er alene. Hun sørger over sit forestående bryllup, og beder til at hendes elskede, Ernani, vil komme og redde hende fra Silva, som hun afskyer mere og mere.
   Don Carlo, kongen, der kender til hendes forbindelse med den fredløse, trænger ind i borgen samme vej som Ernani plejer at komme, nemlig med hjælp fra Elviras amme, Giovanna.
   Han kommer for at erklære Elvira sin kærlighed, og da hun afviser ham vil han bortføre hende med magt, men pludselig træder Ernani ind i værelset. Carlo genkender ham og rivalerne står hadefuldt over for hinanden.
   Selvom Carlo har sat en pris på Ernanis hovede vil han alligevel ikke pågribe ham i den skønnes nærvær, så han giver ham ordre til at stikke af. Ernani vil imidlertid meget hellere dræbe Carlo som hævn for at Carlo har dræbt hans fader og dømt ham selv fredløs. Elvira bliver vred over deres opførsel og truer med at dræbe sig selv hvis de ikke holder op.
   Nu ankommer Silva selv. Han bliver naturligvis rasende over at finde to fremmede mænd i sin bruds soveværelse. Silva genkender ikke kongen og skal netop til at udfordre ham til duel, da hans tjener, Jago, i det samme kommer ind sammen med kongens adjudant, Don Riccardo.
   Kongens identitet afsløres. Silva bliver straks respektfuld og Carlo tilgiver ham og forklarer at han er kommet for at bede om Silvas råd med henblik på det kommende kejservalg, og vil blive natten over.
   I et pludseligt anfald af ridderlighed tilbyder Carlo sin rival endnu en chance for at slippe væk, ved at lade som om Ernani er en af hans folk, som han sender afsted med en vigtig besked. Ernani nægter imidlertid at gå. Han er fast besluttet på at hævne den uret, Carlo har påført ham og går først da Elvira trygler ham om at flygte mens han kan.

2.Akt
Gæsten:

Den store sal i Silvas borg, næste dag.
   Tjenestefolkene glæder sig til brylluppet.
En ukendt pilgrim ankommer til borgen. Silva byder ham velkommen som gæst i huset. Pilgrimmen er imidlertid Ernani. Da han opdager hvor nært forestående Elviras bryllup er, bliver han stærkt chokeret. Han tilbyder Silva en bryllupsgave - sig selv. Han kaster sin forklædning og afslører hvem han er. Hans mænd er blevet spredt af kongens soldater og Silva har nu alle muligheder for at vinde den dusør der er sat på Ernani, levende eller død.
   Silva sværger at han aldrig ville finde på at overgive en gæst til kongen, ligemeget hvem han så er. Han skynder sig ud for at sætte borgen i beredskab. Ernani beskylder Elvira for utroskab, men hun undskylder sig med at hun troede, han var blevet dræbt af kongens soldater om natten og siger at hun ville have dræbt sig selv ved alteret, hellere end at gifte sig med Silva. Ernani fortryder sine hårde ord og de omfavner hinanden.
   Netop i dette øjeblik kommer Silva imidlertid ind i salen. Han bliver rasende ved synet af de to elskende, men i det samme annonceres kong Carlos ankomst og Silva, der stadig respekterer gæstevenskabets regler, gemmer Ernani i et hemmeligt rum.
   Carlo har lagt mærke til at borgen er befæstet som til kamp, han ved at der er oprørere i området, og har mistanke om at oprørernes leder, Ernani, gemmer sig på selve borgen. Carlo får Silva til at fortælle om pilgrimmen, men han vil ikke udlevere sin gæst, selvom kongen forlanger enten forræderens hovede eller Silvas.
   Kongens mænd gennemsøger borgen, men kan ikke finde Ernani. Da Silva fortsat nægter at udlevere ham, blander Elvira sig i striden, og Carlo tager hende som gidsel i stedet for Silvas hovede. Carlo og hans mænd går med Elvira, mens Silva beder himlen beskytte hende.
   Da de er væk, lukker han Ernani ud og giver ham valget mellem to sværd. Ernani er beredt på at dø, men beder om at måtte se Elvira en sidste gang. Da han får at vide hvorfor dette ikke kan lade sig gøre, beder han om at måtte gøre fælles sag med Silva for at få hævn over Carlo.
   På denne måde erfarer Silva, at også Carlo bejler til Elviras gunst. Han foretrækker at dræbe Ernani først og dernæst søge hævn over Carlo, men Ernani lever kun for at få hævn. Han giver Silva et jagthorn og sværger at når han hører Silva blæse i det, vil han tage sit eget liv.
   Silva sender bud efter sine riddere og sammen sværger de hævn over Carlo.

3.Akt
Barmhjertighed:

I Karl den Stores gravkammer i Aachen.
   Carlo har hørt om en sammensværgelse der vil ham til livs. Han har hørt at de sammensvorne mødes i krypten under katedralen, og har gemt sig i Karl den stores gravkammer for at overvære deres møde. Han har sendt sin trofaste Don Riccardo ud for at følge kejservalget, der netop er ved at blive afgjort. Hvis valget falder ud til fordel for Carlo, skal Riccardo affyre tre kanonskud. Mens han venter på de sammensvorne har han masser af tid til at tænke. Han reflekterer over den verdslige rigdoms og berømmelses forgængelighed.
   Konspiratorerne forsamles, og blandt dem er såvel Silva som Ernani. De beslutter at myrde Carlo. Ernani vinder, ved lodtrækning, retten til at føre beslutningen ud i livet. Silva forsøger at købe Ernanis hævn. Han er syg efter at dræbe Carlo, og tilbyder Ernani livet til gengæld. Ernani afviser tilbudet og Silva lover ham en gruelig død.
   Netop som de sammensvorne lykønsker hinanden med beslutningen om at befri Spanien fra Carlos tyranni, høres tre kanonskud. Carlo træder frem og bekendtgør at han er blevet valgt til kejser under navnet Carlo V. Han slår tre gange på bronzedøren og de adelige vælgere og hoffet kommer ind. Han beordrer dødsstraf til de adelige konspiratorer - dem der har lavere rang skal kastes i fængsel. Ernani afslører sin sande identitet, Don Juan af Aragonien, og kræver sin ret som greve og hertug, til at dø. Elvira tigger Carlo om at vise nåde.
   Først vil Carlo slet ikke høre efter, men så falder hans blik på forfaderens gravmæle og han får lyst til at dele dennes dyder. Han benåder alle, og giver endda sin tilladelse til Ernanis og Elviras bryllup. De forsamlede jubler. Dog ikke Silva.

4.Akt
Masken:

Don Juans borg i Aragonien.
   Man fejrer Ernanis og Elviras bryllup. En af gæsterne bærer maske og er hyllet i en lang sort kappe. Han har en truende, dyster udstråling.
   Gæsterne trækker sig tilbage og Ernani og Elvira er alene på terrassen. De fryder sig over den lykke, de endelig har fundet sammen. Men deres glæde får en brat ende, da lyden af et jagthorn høres. Ernani stivner ved denne påmindelse om den ed, han har svoret. Hornet lyder to gange mere. Elvira forstår ikke hvad der foregår, men er skræmt fra vid og sans. Ernani undskylder sin mærkelige opførsel med, at han har fået et ildebefindende, og sender Elvira ind for at finde en læge.
   Ernani er alene. Et øjeblik tror han at det var falsk alarm, for alt er nu stille. Han skal lige til at følge efter Elvira ind, da Silva pludselig står foran ham iført maske. Silva minder Ernani om den ed han har svoret: at han vil tage sit eget liv når han hører jagthornet. Ernani beder om lidt tid til at drikke "kærlighedens bæger" - Silva giver ham valget mellem et giftbæger og en dolk. Elvira kommer tilbage. Hun forsøger at ræsonnere med Silva, men forgæves. Silva er ubøjelig. Ernani tager kniven som Silva rækker ham, og jager den i sit bryst. Elvira falder besvimet om over hans døende krop, mens Silva fryder sig over sin fuldbyrdede hævn.
Historien er genfortalt på dansk af
Anne-Catrine
INDEX